Friday, June 28, 2013

Aplikasi PAS ( Parti Islam Se- Malaysia) android untuk semua... PAS FOR ALL


Assalamualaikum..

"Pagi yang indah..
Malam yang tenang..
Setiap manusia ingin menyempurnakan kemahuan mereka..
Supaya mereka sentiasa mereka sentiasa bahagia..  
     
Di mana mereka meletakkan kebahagiaan mereka?
Ianya untuk dinikmati oleh satu organ yng sangat unik, iaitu hati.."        

Kata-kata yang ingin akuwaasil kongsi dengan korang semua.. ^_^

Kita diberi nikmat oleh Allah.. Allah kurniakan kepada kita untuk     menyempurnakan fitrah diri kita..
Kebahagiaan..

Allah menciptakan manusia akal supaya manusia dapat berfikir..
Dan Allah tak jadikan kita robot yang lurus supaya kita dapat berfikir dengan bebas, bebas, bebas.. supaya manusia dapat menilai dan sentiasa mengingatiNya..
                 
Allah berfirman: Tidak aku ciptakan Jin dan Manusia  melainkan untuk beribadat kepada Ku..        

Dan manusia ini ada juga kelemahan..iaitu lupa.. Allah ingin menguji sejauh mana mengingatiNya tatkala Dia mengurniakan segala nikmat yang tidak terkiranya..

Adakah dia terus bersyukur tatkala Allah bagi nikmat yang memudahkan dengan berbuat perkara yang       diredhaiNya atau bersikap kufur dengan menyalahgunakannya dan melakukan perkara yang mungkar dengan atau kita sia2kan begitu sahaja..

Akuwaasil ajak entum semua kita Bermuhasabah, merenung sejauh mana diri kita...

Semoga kita dapat tingkatkan diri ^_^ kita setiap masa

Sekarang ni akuwaasil nak berkongsi tentang satu aplikasi android yang bermanfaat..

TAPI

YANG PERTAMA NYA SEKALI

ONLY FOR ORANG YANG MINAT DENGAN PAS( PARTI ISLAM SEMALAYSIA SAHAJA)

SESIAPA YANG BERMINAT NAK TAU, DIPERSILAKAN..

TETAPI HORMATI HAK ORANG 

^_^ 


Masa akuwaasil duk cari-cari aplikasi android dalam handphone ni.. akuwaasil teringat masa baca harakahdaily.net, dia ada cakap pasala aplikasi android PAS..

Namanya PAS TOUCH N GET..




                                           
Ni lah aplikasinya...

(kalau berminat apps ni = http://www.google.com.my/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CDAQFjAC&url=https%3A%2F%2Fplay.google.com%2Fstore%2Fapps%2Fdetails%3Fid%3Dcom.jitp.pas.touch.n.get%26hl%3Den&ei=P13OUZyFHI2Irgefo4GoAQ&usg=AFQjCNGV-VoYFxlq_2dQP-yr_c4RVMyGVA&sig2=GstfOZvfbGy_7dlKEeAxig )


Jadi akuwaasil pun download lah apps ni...

Aplikasi menyediakan Informasi- informasi yang menyeluruh tentang...

Kalau entum tak tau macam mana organisasi PAS , entum boleh cari kat sini..

 Kalau nak tau apa yang dikhabarkan oleh media PAS pun ada dibagitahu jugak...

Kira senang citer la kan.. aplikasi ni memudahkan kita nak update maklumat dari dan tentang PAS..

Zaman sekarang sudah berubah, setiap zaman ada kemajuannya..

Mungkin pada zaman ini dari segi teknologi sangat berkembang mungkin di zaman akan datang pendidikan Islam berkembang pesat.. siapa tahu? Akuwaasil percaya rentetan perubahan zaman itu kesan daripada zaman yang sebelum..

Jadi, di zaman dan era teknologi serba canggih ni kita patut gunakan sebaiknya untuk manfaat Agama Islam agar perkembangan Islam pada masa akan datang menjadi lebih baik..

Kita dapat lihat banyak perkembangan Islam sekarang ini yang berkembang dari segi Ilmu seperti Ustaz Azhar Idrus, Hiburan seperti Maher Zain, perkembangan Idea seperti PAS dan seminar2 Agama..
                                           
Kita dapat lihat juga PAS berkembang dengan baik sekali selari dengan arus zaman..

Jadi gunakan nikmat yang dikurniakan sebaiknya ye ^_^

Antara perkongsian oleh blogger lain tahun lepas http://amanz.my/2012/11/parti-pas-melancarkan-aplikasi-android-touch-n-get/

Tuesday, March 19, 2013

Hiking di Bukit Tabur

Assalamualaikum..

Pe citer semua orang? sihat belako?

Hari ni akuwaasil nak share sikit pasal pengalaman ber'hiking' kat bukit Tabur.


















Ha.. macam ni masa mula-mulanya

First sekali, seminggu sebelum ber'hiking' sahabat ambe, Muiz ajak nak ajak keluar beraktiviti lasak sikit.. Dia cadangkan supaya pergi 'Hiking' dekat bukit Tabur..

Jadi ambe bertanya: "Kat mane bukit Tabur tu? Best tak tempat dia? Kalau sesuai ambe ingat nak ajak sahabat-sahabat pergi sekali"

Muiz pun jawab: "Insyaallah dekat je dengan UIA kat belakang UIA je.. dekat dengan Taman Melawati.. tempat dia mencabar gak la.."

Jadi ambe rase mmg sesuai kalau ajak Sahabat seperjuangan pergi sekali.. boleh kita berukhuwwah sambil mentarbiyyah diri-diri dengan Tarbiyyah Jasadiah..

teringat satu Hadis nih
 "Allah lebih suka Mukmin yang kuat daripada Mukmin yg lemah"

jadi dengan harapan ber'hiking' ni dapat eratkan ukhuwwah dan menguatkan Jasadiyyah sebagai daie-daie yang murabbitin ^__^

dalam Muwasafat Tarbiyyah pun salah satu sifat-sifat Tarbiyyah adalah Qawiyul Jismi iaitu Kuat Tubuh Badan.. jadi kalau tak kuat tubuh badan maka tak cukup lah sifat Tarbiyyah..

Jadi ambe pun balik la search kat Encik Google dan survey-survey pasal Bukit Tabur ni..

Bila search dan survey tengok tempat ni nampak mencabar jadi dengan tak lengah masa..ambe pun promote la kat semua sahabat-sahabat Murabbitin fi Amru Addakwah

Kami pun pergi pada hari Sabtu, 16 Mac 2013 jam 7.30 pagi..

Memang biasa yang hiking-hiking ni suka pergi waktu Matahari naik atau turun sebab nak tengok keindahan ciptaan Allah dan lagipun pagi memang waktu sesuai sebab tak panas sangat

pergi kami naek kereta Zulfahmi, orang Gombak..sahabat perjuangan gak.. nek keta ayah dia sebab besar, boleh muat ramai, Kereta Unser.. jadi kami pergi dalam 7 orang + join adventure ngan kawan-kawan yang lain..

Yang pergi Ambe, Muiz, Zulfahmi, FadhliUmar, Faris Jazli, Azimi@gymy, Azzan Aznan..

Biase lah pagi-pagi kan..kami pi singgah dulu kat kedai beli kuih-muih sikit ngan air buat isi perut pastu gerak ke hilir bukit Tabur..

Jadi Bukit Tabur ni ada lebih kurang 10 check point kalau tak silap.. setiap check point tu terletak kat puncak bukit..jadi kami naik turun lebih kurang 10 bukit keliling.. dan perjalan pergi balik tu amik masa 5 jam lebih kurang..

Jadi kami naik.. bila naik nih.. memang penat lah kan.. baru check point 2.. ada sahabat yang dah mula nak balik dah... memang penat..lenguh..tapi ambe tak kisah..hehe.. tapi pikir jugak sahabat penat..tapi kalau tak paksa diri dengan Tarbiyyah macam mana nak terlatih atau terdidik.. betul tak?

Jadi ambe teruskan jugak perjalanan.. depa terus ikut bagi menyahut cabaran Tarbiyyah Jasadiah ni..

Kami naik-naik dan naik (beserta turun la) sampai kat satu dakian yang memang curam... memang kene panjat macam wall climbing dan memang nampak susah bila nak panjat..

sampai ada sahabat ambe kate: " Weyh.. baik tak payah amik risiko panjat nih.. bahaya"
ada jugak yang kata: " Balik lah.. mustahil nak panjat mende nih"

Pastu kami tunggu dan berfikir boleh atau tidak panjat..

Pastu ambe nampak seorang perempuan panjat dan ambe pun kata kat sahabat: "Weyh tengok tu.. nampak tak perempuan tu naik.. memang hebak betul.. aku yakin kita boleh"

ambe sangat minat ber'hiking' bila nampak mende tuh ambe kurang pikir pasal risiko tapi ambe pikir inilah halangan hebat yang harus kita rentasi.. cuba bayangkan kalau kita dapat panjat sampai atas...mesti kita akan rasa sangat seronok dan gembira dengan kemampuan kita dan hasil usaha kita...

kemudian kami perhati lagi... ade lagi pulak orang tua dalam umur 40 ke 45 naik pulak mende tuh...

orang tua pun boleh panjat..

kemudian seorang sahabat kate: "nilah satu-satunya peluang kita hadap cabaran ni.. rugi tak buat.."

Jadi kami bersetuju nak panjat..(sebab kalau balik pun jauh jugak ^_^, baik teruskan je)

Kemudian kami panjat dan bila sampai kat atas..pergh dia punye seronok dye..

haha..

pengajarannya daripada naik dakian yang curam tadi,

"Nothing Impossible, bende yang kita tengok tu mungkin Imposibble tapi bila cuba dan usaha bersungguh insyaallah segalanya boleh"

Dalam kita tempuhi hidup kita ni.. akan ada sangat banyak cabarn yang mesti kita hadapi.. apa yang kita perlukan adalah persediaan, keberanian dan kesungguhan yang hebat, insyaallah kita akan berjaya atasi cabaran2 tuh

Kejayaan setinggi bintang pun kita akan mampu dicapai jika kita terus usaha dan cuba.. begitu jugak dalam dakwah... kita akan mendepani dengan pelbagai dugaan, rintihan, ,mehnah dan tribulasi... kita perlu berjuang, jihad dan berkorban demi melaksanakan tuntutan Allah

kemudian kami teruskan perjalanan lagi dan ada lagi dakian2 yang macam tuh..jadi disebabkan dah pernah lepas dakian yang curam tuh.. dakian yang seterusnya tampak lagi senang.. kami pun sampai dekat puncak bukit yang menampakkan belakang Bukit Tabur, Tasik, dan boleh anampak KLCC, Menara KL, Masjid Setiawangsa, UIA Gombak dan kawasan sekitar Gombak.. memang cantik..apa lagi.. bergambar la jawabnye..heheh..

banyak lagi la pengalaman masa ber'hiking' nih... nanti gambar-gambar yang lain nih akan menggambarkan ekspedisi kami..

ambe nih memang suka aktiviti outdoor,
Apa yang ambe suka buat hujung minggu adalah berenang, Hiking, Futsal dan Joging.. ni adalah antara aktiviti yang ambe suka buat..

Ambe sangat minat Futsal jugak.. ambe punyer kawan-kawan memang hebak2.. kami duk satu team Futsal sejak dari UIA PJ memang kena la chemistry team kitorang

K.. tengok-tengok la gambar ni..


pemandangan bukit Tabur kalau diambil dari atas...
   

  

NASIHAT PADA YANG PERGI HIKING KAT BUKIT TABUR:
Ambe prefer perempuan tak pergi sebab tempat dia hardcore dan lasak la jugak..
Baik Air Mineral ngan Roti ke sikit..
Pergi awal-awal pagi
Kalau takat nak pi jalan-jalan je.. baik takyah pergi, kalau rasa tak mampu takyah pergi.. agak risiko la jugak
Pakai pakaian yang sesuai, pakai selipar konfirm koyak selipar
Berani amik risiko..

Tapi best!

Monday, March 4, 2013

Jom ke Habib Homestay!


Assalamualaikum...

Hari ni akuwaasil nak ajak korang semua datang ke Melaka... Melaka ni sebuah negeri yang bersejarah dan banyak tempat bersejarah yang menarik yang ade kat Melaka ni..

kat sini akuwaasil nak promote korang semua kalau singgah ke Melaka ni, takyah pegi hotel-hotel.. kat Melaka nih kalau korang nak tau tempat penginapan kat Melaka terkenal dengan Homestay terutamanya homestay ala-ala kampung.. tapi homestay akuwaasil nih bukan lah ala-ala kampung pun, cuma rumah teres 3 bilik ja.. TAPI, homestay nih memang special punya..

Nama homestay nih Habib Homestay. Lokasi terletak dekat Taman Rumpun Bahagia, Melaka.



kami menyediakan tempat yang selesa (khas untuk korang jer ^_^). Kalau nak cakap pasal lokasi, lokasi Habib Homestay dekat betul (sebelah je) dengan Melaka Sentral dan lokasi ni memang sangat strategik iaitu di kawasan tengah bandar, bukan tengah bandar je, tapi dekat dengan lokasi-lokasi bersejarah spt A'Famosa, Stadhuys dan lain-lain..kalau jalan ke sana tu dalam 15 minit ja gerak..

Habib Homestay  ni menawarkan penginapan dengan ciri-ciri berikut:

1 Rumah teres 1 tingkat - Sesuai untuk penginapan bagi keluarga. 


2 3 bilik tidur & 2 bilik air (dilengkapi Air-Cond) 


3 Rumah baru renovate dengan perabot baru & dalam keadaan yang sangat selesa untuk 


didiami 

4 Kemudahan memasak (Dapur, peti ais, cerek elektrik,pinggan mangkuk, cawan, gelas, sudu, 


garfu, pisau dan lain2)

5 Set tv, sofa & meja makan di ruang tamu yang luas & selesa 


6 Parking untuk 1 kereta di dalam pagar & 2 hingga 3 kereta di luar pagar tanpa menghalang 


lalulintas

7 Sejadah, tikar, selimut, tilam & bantal tambahan turut disediakan.


Pengalaman orang yang pernah duduk homestay, diorang kata kalau kat homestay tuh malam kalau tidur, memang sejuk..


Keluasan homestay tuh memang memuaskan la.. kalau nak buat gathering pun cantek kat sini..

hmm...cakap pasal rupa macam mana homestay.. mesti korang nak tau kan? ha.. jom tengok

Ini Ruang Tamu yang super osem..!

Ha...ni kawasan makan, televisyen, gosok baju..mmg best
Yang ni bilik utama..katil Queen, ade aircond..yess

Ini bilik kedua.. dua katil single

Ini pulak bahagian dapur.. ade peti ais, pinggan mangkuk suma ada

Harga berapa.. harga untuk semalam adalah RM200.00

ini kira promosi lah ni.. murah kot.. tempat lain tak dapat cam ni..hehe

ok.? amacam..best tak?

kalau ade ape2 yang nak ditanya, boleh tanya direct ke komen nih atau boleh call terus En. Zamri: 0122420353

atau



ke facebook page https://www.facebook.com/HabibHomestay



atau


ke blog Habib Homestay: http://habibhomestay.blogspot.com/




Friday, March 1, 2013

Kronologi Peristiwa Lahad Datu

Isu Lahad Datu sekarang ini menjadi satu isu keselamatan negara Malaysia kerana gerakan pencerobohan dari kumpulan yang mendakwa mereka adalah kumpulan yang menuntut hak tanah di Sabah yang mendakwa mereka pewaris Kesultanan Sulu dari Selatan Filipina

Berikut merupakan kronologi peristiwa pencerobohan Lahad Datu dari 9 Februari hingga semalam (1 Mac) yang diambil dari laporan mStar Online dan Sinar Harian:


KUALA LUMPUR: Berikut adalah kronologi pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina;
9 Februari - Kumpulan penceroboh memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.
11 Februari - Sebahagian daripada anggota kumpulan itu dikesan sekumpulan nelayan tempatan pada waktu malam dan nelayan tersebut membuat laporan polis mengenai lebih 100 lelaki berpakaian ala tentera dan bersenjata api berkampung di Kampung Tandou.
12 Februari - Kumpulan itu dikenal pasti berpecah di beberapa lokasi di kampung itu iaitu di kawasan sungai bakau kampung itu, sebuah surau di kampung itu dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon.
14 Februari - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan Malaysia akan melakukan yang terbaik termasuk melalui perundingan, bagi menangani isu pencerobohan tersebut sebelum mengusir mereka keluar dari kawasan itu.
1 Feb - Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan 'Raja Sulu' dari Selatan Filipina.
Ismail berkata, kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal.
Ismail berkata, rundingan dengan pihak bersenjata masih dijalankan bagi mencari jalan penyelesaian yang terbaik tanpa melibatkan pertumpahan darah.
14 Februari - Laporan memetik salah seorang anggota tentera Filipina yang merupakan pengikut setia Raja Muda Sulu, Raja Muda Azzimudie Kiram sebagai berkata kedatangan kumpulan tersebut selepas mendapat jemputan pihak pembangkang untuk membincangkan isu tanah di Sabah.
16 Februari - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengesahkan kumpulan tersebut bukan kumpulan militan atau pengganas sebaliknya penyokong kuat 'Kesultanan Sulu' dan menegaskan situasi di Kampung Tanduo adalah terkawal.
Kumpulan itu yang mahu dikenali sebagai 'Askar Diraja Kesultanan Sulu'antara lain menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana sebelum ia diambil British ia di bawah kerajaan Sulu.
18 Februari - Hishammuddin berkata, kerajaan Malaysia dan Filipina sentiasabekerja rapat dalam menyelesaikan konflik ini dan memberitahu ia akan dilakukan secara diplomasi tanpa sebarang pertumpahan darah.
24 Februari - Kerajaan Filipina menghantar sebuah kapal dalam misi kemanusiaan untuk membawa pulang kumpulan 180 anggota termasuk 30 pengawal bersenjata yang bertahan di Lahad Datu, Sabah sejak 12 Februari lalu.
26 Februari - Tempoh pengusiran mereka tamat namun rundingan masih dijalankan terhadap kumpulan penceroboh itu.
28 Februari - Kerajaan Malaysia digesa mengadakan rundingan secara terus dengan Sultan Jamalul Kiram III di Manila untuk menamatkan konflik perebutan kawasan di Lahad Datu, Sabah yang berlanjutan selama lebih tiga minggu.
Gesaan tersebut disuarakan adik bongsu Jamalul, Agbimuddin Kiram yang menegaskan hanya abangnya boleh mengarahkan kira-kira 180 'tentera diraja' meninggalkan Felda Sahabat 17, Lahad Datu.
1 Mac - Pertempuran tercetus antara pasukan keselamatan Malaysia dan sekumpulan kecil kumpulan penceroboh ketika kumpulan terbabit cuba keluar daripada kepungan polis di Kampung Tanduo, menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban serta 2 lagi cedera.
Dua belas penceroboh bersenjata terbunuh. - BERNAMA

Peristiwa ini diharap agar dapat diatasi dengan baik oleh pihak keselamatan Malaysia. Ayuh sama2 kita doa dan solat hajat agar Allah memberi kan keamanan...

**Isu semasa berkaitan negara adalah satu isu yang perlu dicakna oleh Umat Islam. sebagaimana disebut dalam Syarah Usul oleh Al-Imam Hasan Al Banna bahawa Islam adalah agama yang Syumul, dalam bab ini Al Imam Hasan AL Banna menyebut Islam adalah agama kenegaraan. Jadi soal negara adalah sebahagian daripada tuntutan Islam.. 
Nanti kan pos ana berkaitan dengan SYARAH USUL 20!