Friday, June 15, 2012

Perginya seorang Insan: Ustaz Haji Yahya Othman

 Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh...

Segala Puji Bagi Allah, Selawat dan Salam ke atas Rasulullah SAW...

Pada 14 Jun 2012, telah perginya seorang Insan berharga di sisi Ummat dan Agama, Ustaz Haji Yahya Othman...

Pemergian beliau seolah-olah satu tamparan kepada Ummat Islam ttg kehilangan permata yang sentiasa menyinarkan pemuda-pemuda Islam. Beliau adalah Murabbi dan Tokoh Dakwah kepada pejuang-pejuang Islam yang gigih memperjuangkan Agama di Malaysia ini....

Insyaallah Mari kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Ustaz Yahya Othman....Alhamdulillah...


Siapa Ustaz Haji Yahya Othman?

Hok aloh !! Sape Ustaz Yahya Othman nih? Die ni sape? hebat sgt ke?

Mungkin ramai yang tidak mengenali beliau...


OK!! Jom kita kenal siapa Ustaz Yahya Othman nih...


Nama al Marhum al-Syeikh Yahya Othman lebih mashyur di negara-negara Arab berbanding dengan tanahairnya sendiri, Malaysia.

Beliau mempunyai latarbelakang pendidikan Islam di Mekah dan juga Mesir serta begitu amat fasih berbahasa Arab. Kefasihannya sering membuatkan ramai dikalangan orang-orang Arab begitu segan terhadap beliau.

Tokoh ini pernah berjawatan pensyarah dan Timbalan Pengetua Nilam Puri Kelantan sebelum bertanding dalam pilihanraya tahun 1978.

Demi perjuangan Islam, al-Syeikh Yahya Othman sanggup meninggalkan jawatannya (sebelum sempat pencen sebagai seorang pensyarah) dan bertanding untuk kalah pada ketika itu. Setelah beberapa kali masuk bertanding dan kalah, beliau tidak pernah kenal erti perit dalam usaha menegakkan panji-panji Islam di bumi Malaysia yang tercinta ini.

Akhirnya Abuyya al-Syeikh Yahya Othman menang dalam pilihanraya pada tahun 1990 dan 1995 dan diamanahkan menjawat jawatan EXCO DUN Negeri Kelantan dalam tempoh tersebut. Dalam struktur organisasi parti, beliau pernah menjawat jawatan YDP PAS Machang selama tempoh lebih kurang 20 tahun.

Selain itu, tokoh pendidik ini juga merupakan ahli Majlis Syura Ulama' (pernah jadi setiausahanya yang pertama), AJK Dewan Ulama' PAS Pusat, AJK PAS Pusat, Pengasas Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Putra, pengasas Maahad Dakwah wa Imamah, pengasas dan pengarah Institut al-Nur dan lain-lain lagi. Beliau banyak menghasilkan kertas-kertas kerja dalam sektor tarbiyah Islamiyyah.

Antara karyanya yang popular dan sentiasa dijadikan rujukan oleh sekalian ahli-ahli PAS yang beristiqamah dalam aktiviti-aktiviti parti ialah; Amal Jamai (Pengertian dan Tuntutannya) dan juga Himpunan Kertas Kerja Tarbiyah dan banyak lagi.

Allahummaghfirlahu warhamhu wa 'afihi wa'fu 'anhu wa akrim nuzulahu wa wassi' madkhalahu waj'al al-jannata maswahu bi rahmatika ya arhamarrahimin. 


Di sini sedikit video tentang Ustaz Yahya Othman,

 
 Perginya seorang Murabbi : Ustaz Yahya Othman


Ini sedikit link yang boleh dikongsi tentang beliau,
* kenapa perlu utk kenang orang yang sudah ke rahmatullah???

itu satu persoalan yg selalu bermain di minda kita...

baiklah..Manusia nih perlu kan kepada rujukan yang boleh membantu mereka menjadi pembimbing dan pembakar semangat dalam hidup...

dan Ustaz Yahya Othman inilah sebagai salah seorang yang menjadi contoh ikutan Ummat Islam dan juga pembakar semangat kita...Mereka inilah orang yang kita perlu ambil iktibar drpd mereka tentang bagaimana mereka dapat manfaatkan hidup mereka untuk Ummat Islam... Mereka inilah tokoh yang patut kita ikuti dan contohi...

Bukak balik perjuangan-perjuangan yang telah mereka lakukan utk memartabatkan Allah dan Rasul...bagaimana mereka memperjuangkan perkara itu...apakah halangan yang mereka tempuh..apakah ilmu yang dapat kita cedok drpd mereka...Insyallah

Itu sahaja ...sekali lagi kita sedekahkan Al-Fatihah kepada beliau dan ambil contoh-contoh drpd perjuangan beliau..semoga kita menjadi penerus penggerak Ummat Islam..

"Jangan hanya respect pejuang tetapi kita tidak mengikuti dan mencontohi jalan-jalan mereka"

Wassalamualaikum warahmatullahiwabaraktuh