Monday, June 11, 2012

Bersama orang-orang Alim

Assalamualaikum..
Segala puji bagi Allah, Selawat dan Salam kepada Junjungan Baginda Rasulullah SAW...

Rasulullullah berpesan kepada ummat
"Al-ulamak warasatul Anbiya"

Pada akhir zaman ini tidak ada lagi nabi atau Rasul yang maksum untuk membimbing kita...
Kerana Muhammad adalah nabi terakhir utusan Allah yang Maha Esa...

Namun, Siapa yang menjadi penerus legasi Rasulullah SAW ???

Jawapannya Ulamak, Orang-orang berilmu...

pada hari ni selepas habis dengar ceramah politik skt oleh YB Salahuddin, aku bersama seorg sahabat dan Ustaz aku pergi berjumpa dgn seorg alim yg muda di Telok Mas, Ustaz Fairuz nama dia..

Kami pi sbb sahabat aku nih, Azim nak mintak pendapat dan rujukan berkenaan kehendak die nak pi ngaji pondok, tp Ibu die nasihat pi kerja drpd pi pondok ngaji. die dah pun ade diploma electrical di Utem...

jadi kami pergi lah pi jumpa Ustaz Fairuz..

Allahuakbar...cara dia berkata dan memberi pandangan  penuh dgn hikmah..

" Walaupun kita, nak pi ngaji, tp mak kita soh pi kerja, pi kerja. Patuh ngan ibu.Nasihat ibu itu berkat. Tuhan tuh cerdik. Dia tahu jalan yang Dia nak bg kita"

"Tp niat kita nak belajar tu jgn kita tinggalkan. Kita tak tahu apa yang Allah nak bg kita akan dtg"

Ustaz bgtahu manusia nih ada lima golongan

1 Golongan Arif Billah
2 Golongan Abid
3 Golongan Ahli Khidmat
4 Golongan yang bekerja mendapatkan dunia utk Menegakkan Agama Allah
5 Golongan yang tidak mendapat apa-apa habuan melainkan hanya habuan dunia yg di usahakan

Jadi lah dalam mana-mana 4 golongan itu dan jgn jadi yang kelima...

Dan ada 2 jenis sahabat yang bermanfaat utk kita

1 Sahabat Iradah yakni Ilmu
2 Sahabat Taqarrub yakni sahabat yang mendekatkan diri kita dgn Allah spt nya: Ulamak, Orang-orang soleh dll

Ada byk lagi perkara yg disampaikan oleh Ustaz Fairuz. Namun, aku tak ingat kesemuanya, Maaf...

"Semua Orang berpeluang utk beruabah kerana semua orang berpeluang mendapat keredhaanNya"

Allah itu Maha Pemurah, Maha Penyayang, Maha Peengampun..

Ada satu kisah sahabat Rasulullah SAW dan kaitannya dgn sifat Pengampun Allah:

Diriwayatkan bahawa pada zaman Rasulullah s.a.w, Umar Ibnu Khattab salah seorang sahabat terdekat Rasullulah s.a.w menangis di depan pintu salah seorang isteri Rasullulah, yang didalamnya ada Rasulullah s.a.w. Mendengar suara Umar Ibnu Khattab berada di luar, maka Rasulullah s.a.w segera keluar dan bertanya kepada Umar Ibnu Khattab, “Hai Umar kenapa engkau menangis?
Kemudian Umar menjawab: “Wahai Rasulullah, bersamaku ada seorang pemuda yang telah membuat hatiku sedih dengan tangisnya.
Lalu Rasulullah s.a.w memerintahkan Umar agar membawa masuk anak muda tersebut ke dalam. Atas perintah tersebut, Umar Ibnu Khattab lalu mengajak pemuda yang datang bersamanya sambil keduanya tetap menangis.
Pemuda itu disuruh duduk di depan Rasulullah s.a.w dan Umar Ibnu Khattab duduk di sebelahnya. Rasulullah s.a.w kemudian bertanya: “Hai pemuda, kenapa engkau menangis?
Pemuda itu menjawab sambil tetap menangis: “Wahai Rasulullah, dosaku sangat besar dan aku takut Allah memurkaiku…
Apakah engkau telah menyekutukan Allah dengan sesuatu?” tanya baginda s.a.w.
Tidak, ya Rasul,” sahut pemuda itu sambil tetap menangis.
Apakah engkau telah membunuh seseorang dengan alasan yang tidak benar?” Rasulullah s.a.w kembali bertanya.
Tidak ya Rasul,” sahut pemuda itu sambil terus menangis.
Lalu Rasulullah s.a.w bersabda: “Sungguh, dosamu sebesar apa pun, Allah akan mengampuninya, sekalipun memenuhi langit dan bumi.
Sungguh dosaku lebih besar dari itu, ya Rasul,” sahut pemuda itu.
Apakah besar dosamu melebihi Arasy? Besar mana dengan Arasy?” tanya baginda s.a.w lagi.
Dosaku sangat besar, ya Rasulullah.
Lalu besar mana dosamu dengan keagungan, ampunan, dan rahmat Allah?” tanya Rasulullah s.a.w.
Tentu keagungan, ampunan, dan rahmat Allah lebih besar. Tetapi dosaku sangat besar, ya Rasulullah” jawabnya diantara esakan tangisan.
Kerana kurang mengerti maksud pengakuan dari pemuda itu, akhirnya Rasulullah s.a.w mendesaknya, “Cuba katakan dosa apa yang pernah kau perbuat?
Aku malu menyebutnya, ya Rasulullah…” kata si pemuda itu.
Kerana Rasulullah s.a.w terus mendesak pemuda itu untuk mengatakan dosanya secara jujur. Maka dengan perasaan malu dan takut, pemuda itupun menceritakan dosa yang dilakukannya.
Wahai Rasulullah, aku ini seorang penggali kubur, sejak tujuh tahun lalu. Hingga meninggalnya puteri dari seorang sahabat Ansar. Melihat kecantikan dan kemontokan tubuhnya, nafsu berahiku memuncak. Setelah kuburan sepi, ku bongkar kuburnya dan ku telanjangi mayat gadis itu. Setelah ku cumbui, nafsu berahiku tak dapat ku tahan, lalu ku setubuhi. Ketika itu mayat gadis itu (diizinkan Allah) berkata, “Tidakkah kau malu kepada Allah, pada hari Allah menghukumi orang-orang berbuat zalim, sementara engkau menelanjangiku dan menyetubuhiku diantara orang-orang yang telah mati. Engkau membuatku dalam keadaan junub dihadapan Allah!
Mendengar pengakuan dari si pemuda itu, Rasulullah s.a.w segera bangkit berdiri dan meninggalkannya, seraya berseru: “Hai pemuda fasik, pergilah! Jangan engkau dekati aku! Nerakalah tempatmu kelak!
Pemuda itu pun segera keluar meninggalkan rumah Rasulullah s.a.w seraya menangis. Dia berjalan dengan arah tak menentu keluar kampung. Sampailah dia di padang pasir yang luas lagi panas. Tujuh hari lamanya ia tidak makan dan minum kerana penyesalan dan kesedihan yang sangat mendalam hingga lemahlah keadaan tubuhnya tak kuasa lagi berjalan, lalu kemudian jatuh tersungkur di tempat itu. Di atas pasir ia bersujud kepada Allah, lalu berdoa dan memohon ampunanNya dalam tangisnya.
Ya Allah, aku adalah hambaMu yang telah berbuat dosa besar. Sekarang aku datang ke pintuMu, agar Engkau berkenan menjadi penolongku disisi kekasihMu. Sungguh Engkau Maha Pemurah kepada hamba-hambaMu dan tiada tersisa harapanku kecuali kepadaMu. Ya Allah Tuhanku, sudilah menerima kehadiranku, kalau tidak datangkanlah apiMu dari sisiMu, dan bakarlah tubuhku dengan apiMu di dunia ini, daripada Kau bakar tubuhku di akhirat nanti.
Setelah itu Malaikat Jibril a.s datang kepada Rasulullah s.a.w. Usai menyampaikan salam dari Allah, Jibril a.s berkata: “Wahai Muhammad, Allah s.w.t bertanya kepadamu, “Apakah engkau yang menciptakan makhluk?
Bahkan Dialah yang menciptakan diriku dan mereka,” jawab Rasulullah s.a.w.
Apakah engkau memberi rezeki kepada mereka?” tanya Jibril a.s.
Rasulullah s.a.w menjawab: “Bahkan Dia memberi rezeki padaku dan mereka.
Apakah engkau menerima taubat mereka?” tanya Jibril a.s untuk kali yang sekiannya.
Bahkan Dia yang berhak menerima taubat dan mengampuni dosa-dosa hamba-Nya” ujar Rasulullah s.a.w.
Jibril a.s lalu berkata, Allah berfirman kepadamu; “Telah datang kepadamu seorang hambaKu dan dia menerangkan satu dosa dari beberapa dosanya, maka kamu berpaling (marah) kepadanya daripada dosanya, maka bagaimana keadaan orang-orang mukmin kelak, apabila mereka datang dengan dosa yang banyak lagi besar ibarat gunung yang besar? Engkau adalah utusanKu yang Aku utus sebagai rahmat untuk seluruh alam. Maka jadilah kamu orang yang sayang menyayangi pada semua orang yang beriman, menjadi penolong bagi orang-orang yang telah berdosa dan memaafkan ketelanjuran dan kesalahan mereka (hambaKu); kerana sesungguhnya Aku telah mengampunkannya (menerima taubatnya) dan dosanya.
Kemudian Rasulullah s.a.w. mengutus beberapa orang sahabat, maka mereka temui pemuda tersebut lalu memberikan khabar gembira kepadanya dengan maaf dan ampunanNya. Lalu mereka membawa pemuda tersebut berjumpa Rasulullah yang mana ketika itu beliau (Rasulullah) sedang menunaikan sembahyang Maghrib, dan merekapun bermakmum di belakangnya.
Ketika Rasulullah s.a.w. membaca surah Al Fatihah yang dilanjutkan dengan surah At-Takaatsur (Al Haakumuttakaatsur), sesampai baginda membaca ‘Hattaa Zurtumul Maqaabir’ (Kamu telah dilalaikan sehingga kamu masuk kubur), maka berteriaklah pemuda itu dengan keras sekali langsung jatuh. Ketika mereka selesai sembahyang, mereka dapati pemuda itu telah meninggal dunia. Mudah-mudahan Allah Taala membelas kasihaninya.

Itu sahaja Wassalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh