Monday, January 23, 2012

Muqaddimah

Assalamualaikum Warahmatullah..
Alhamdulillahi robbil Alaamin..
Selawat dan Salam keatas Rasulillah Saw


Sesungguhnya milik Nya setiap sesuatu..
Begitu juga Ilmu yang kita tuntut...

Segalanya adalah hak mutlak Allah yang dipinjamkan kepada kita, dan kepadaNya kita akan dikembalikan..
Sesungguhnya Allah telah mengutuskan Rasul dalam kalangan manusia utk memberi peringatan kpd manusia yang diberi kekuasaan menguasai dunia, agar manusia mengetahui bahawa Tuhan hanyasanya adalah Allah yang maha Esa..


Manusia diberi kelebihan oleh Allah dengan kelebihan yang banyak, agar kita bersyukur,namun manusia sebahagiannya lupa dengan nikmat yang Allah berikan..
Sabda Rasulullah saw: Sampaikanlah dariku walau satu ayat
Ini post pertama aku untuk blog akuwaasil.blogspot.com nih... sebelum ni memang ade blog ( ade dua) tapi yang terbaru ni aku akan jadikan medan dakwah dan blog ni akan jadi medan aku berinteraksi, berkongsi dengan blogger tentang perkara-perkara dalam hidup aku, yang boleh dikongsi..
first sekali aku ucap time kasih lah kat adik aku nur safura binti zamri yang tolong aku sikit dengan opinion dia..
kemudian aku rase gembira dan bersyukur sebab dapat buat blog yang aku yakin terbaeek..:-p
aku akan usahakan...
aku terpikir semasa sekolah dulu~ mase SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AGAMA SULTAN MUHAMMAD, MELAKA
                                                terkenang lah plak mase skola2 dulu
aku dibasuh oleh Maulana Muhd Hazrul bin Sahak..untuk jadi seorang pendaie, mujahid  yg sentiasa menyampaikan kalimat dan peringatan... sejak dari tingkatan 3 dia basuh aku... dia lah "abang" aku...
                                                             Hazrul Al-Faqir ilallah
dari tingkatan 3 tuh sampai tingkatan 4 dia bentuk aku sampai hujung tahun...
kemudian dia pilih aku tok jadi pengganti pemegang amanah agama kat sekolah aku, BADAR..

ALLAHU AKBAR...besar amanah tuh..

Drpd perjuangan dalam jemaah BADAR nilah aku menjadi pendaie dan aku teros latih diri aku berdakwah seperti caranya nabi saw yg sgt mulia dan penuh hikmah, juga seperti caranya para habaib dan belajar dari cara Sultan Muhammad Al-Fateh...

Alhamdulillah.. dan Allah sentiasa akan menguji setiap daripada hambanya, jadi selepas daripada jemaah dakwah BADAR di sekolah aku ni... saudara se jemaah aku alhamdulillah ingin istiqamah kan jemaah BADAR sebab ada potensi BADAR ni bergerak kpd masyarakat sbnr.. tp, aku waktu hanyut dalam arus dunia..sehingga aku ambil lewa ja... (insyaallah usaha lagi bentuk balik jemaah tuh)..

nikmat dan rahmat serta keberkatan yg ALLAH dah beri supaya aku belajar buka minda, berdakwah dan istiqamah ,aku tak akan siakan sebab aku taknak ianya menjadi karat sehingga  tak boleh dikilat semula..

jadi..

insyaallah, dengan nama ALLAH.. semoga tulisan muqaddimah aku ini menjadi amal yang ALLAH terima..amin~ dan semoga ALLAH menjadi aku serta kita semua hambanya yg ikhlas dan istiqamah..

insyaallah, sampaikanlah peringatan daripada ALLAH dan Rasulullah saw...

semoga cahaya-cahaya yang kita sebarkan membuka rahsia-rahsia hati kita dan mendekatkan kita kepada ALLAH serta mendapat redhaNYA..

okeh.. aku harapkan yang terbaek kali ini insyaallah..
dan korang sume sokong lah aku..
always lah visit k..
juz 4 share ^_^